Recept na lahodný valentýnský dezert.
Příprava a pečení domácího dezertu pro milovanou osobu je skvělým způsobem, jak jí dodat pocit výjimečnosti. I ty nejjednodušší recepty mohou být opravdu znamenité. V době, kdy je před námi nejromantičtější den v roce, svátek svatého Valentýna (14. února), vzrostl na internetu mnohonásobně počet vyhledávání "valentýnských dezertů".
Vyzkoušejte pro tuto příležitost například recept na mandlový parfait s fíky, který můžete připravit a zároveň servírovat s pomocí litinových Mini Cocotte hrnců od Staub. Na pomoc si vezměte také vakuovací systém od Zwilling Fresh & Save.
Ingredience
Na mandlový parfait:
50 g mletých mandlí
350 ml smetany
2 lžíce Amaretta
100 g cukru
3 vejce
1 balení vanilkového cukru
50 g sušenek Amaretti
Na fíky:
6 zralých fíků
150 ml rybízové šťávy
3 lžíce likéru Cassis
šťáva z ½ citrónu
30 g třtinového cukru
1 lžička kukuřičné mouky
skořicový cukr
Postup
1. Pro přípravu parfaitu přiveďte v hrnci k varu mandle, smetanu, Amaretto a 50 g cukru a odstavte. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se zbývajícím cukrem do tuha. Žloutky smíchejte s vanilkovým cukrem a pomalu vmíchejte do horkého mandlového krému. Za stálého míchání zahřívejte, dokud nedosáhne husté konzistence. Přendejte do jiné nádoby, nechte vychladnout a poté uložte do lednice.
2. Amaretti rozdrobte do Mini Cocotte. Mandlový krém vyšlehejte asi pět minut, dokud nedosáhne krémové konzistence. Jemně vmíchejte ušlehané bílky. Směs rozdělte do Mini Cocotte a dejte asi na čtyři hodiny zmrazit.
3. Fíky omyjte, ořízněte a rozpulte. Vložte je do vhodného vakuového sáčku, například od Zwilling Fresh & Save, spolu s ostatními přísadami kromě kukuřičné mouky. Ze sáčku pečlivě odsajte vzduch. Odolné sáčky jsou vhodné na moderní způsob pomalého vaření s řízenou teplotou metodou sous-vide, jsou totiž dokonale vodotěsné.
4. Připevněte sous-vide vařič (například od Zwilling Enfinigy) k vhodnému hrnci. Poté jej naplňte vodou až po vyznačenou maximální hladinu na tyči a nastavte teplotu na 60°C. Přidejte sáček, vařte po dobu 30 minut. Díky pomalému vaření při nízké teplotě si potraviny zachovají živiny, barvu, tvar a nevysuší se.
5. Poté fíky vyjměte, vzniklou omáčku přiveďte v hrnci k varu a zahustěte kukuřičnou moukou. Parfait nechte mírně rozmrazit, posypte skořicovým cukrem a podávejte s fíky.