Objevte nože s tradicí Zwilling.
Ponořte se do kulinářského světa a objevte nože s tradicí! Společnost Zwilling vyrábí výjimečné nože a příbory již od roku 1731. Díky více než 290 letům zkušeností zdokonalili výběr oceli, broušení čepelí, kalení a výrobu rukojetí. Výsledkem jsou extrémně ostré a odolné nože s optimální rovnováhou a ergonomií.
TYPY NOŽŮ - Který nůž je na co nejlepší? Zde se dozvíte, čím se liší jednotlivé typy.
KUCHAŘSKÝ NŮŽ
Kuchařský nůž je jedním z nejoblíbenějších nožů v kuchyni. Je vhodný ke krájení masa, ryb, zeleniny a ke kolébkovému krájení a sekání bylinek. Čepel je obvykle dlouhá 16 až 26 cm, zahnutá a směrem ke špičce se zužuje. Špičatý tvar kuchařského nože umožňuje obzvláště jemné řezy. Kuchařský nůž by měl být v ruce příjemný, proto je při jeho výběru důležitým kritériem rovnoměrné rozložení hmotnosti čepele a rukojeti. Důležitou roli samozřejmě hraje ostrost a dlouhá životnost čepele. Japonský nůž Santoku je alternativou ke klasickému kuchařskému noži.
Prozkoumat kuchařské nože Zwilling
ČÍNSKÝ KUCHAŘSKÝ NŮŽ
Čínský kuchařský nůž vyniká velkou, vysokou čepelí, která má obdélníkový tvar. Čepel je dlouhá asi 18 až 20 cm a je poměrně tenká. Čínský kuchařský nůž je vhodný nejen pro asijskou kuchyni, ale také pro mnoho druhů potravin, jako je zelenina, maso nebo ryby. Není však moc vhodný na kolébkové krájení. Měl by se proto používat na jiné techniky krájení.
Prozkoumat čínské kuchařské nože Zwilling
UNIVERZÁLNÍ NŮŽ
Univerzální nůž je skutečně všestranným pomocníkem Tento řezný nástroj má zpravidla vroubkované ostří a středně dlouhou čepel o délce 11 až 13 cm. Univerzální nůž se nejlépe hodí ke krájení ovoce a zeleniny, např. rajčat, ale také rohlíků a uzenin. Stejně jako u všech typů nožů dbejte na to, aby byl dobře vyvážený a ergonomický, aby pohodlně seděl v ruce.
Prozkoumat univerzální nože Zwilling
ŠPIKOVACÍ NŮŽ
Špikovací nůž je vhodný zejména pro složitější krájení. Název pochází z jeho původního účelu: zdobení kousků masa. Maso se propíchne nožem s ostrou špičkou a naplní například kořením. Nože se hodí také na zdobení potravin, jako je mrkev, jablka nebo ředkvičky. Pro takovou jemnou techniku má 8 až 13 cm dlouhou, špičatou čepel.
Prozkoumat špikovací nože Zwilling
NŮŽ NA ZELENINU
Nůž na zeleninu je navržen tak, aby s ním bylo možné krájet nejrůznější druhy zeleniny a ovoce. Velmi úzká čepel nože je rovná a poměrně krátká - 7 až 9 cm. Díky tomu lze tento všestranný nůž výborně použít i pro jemné práce, jako je loupání a vykrajování zeleniny a ovoce.
Prozkoumat nože na zeleninu Zwilling
NŮŽ NA LOUPÁNÍ
Ideální nůž na loupání ovoce a zeleniny je pro usnadnění této jemné kuchařské práce vybaven mírně zahnutou krátkou čepelí. Obvykle jsou dlouhé 5 až 7 cm, aby bylo možné přesně oddělit slupku i u tenké kůry a malých kousků. Pomocí špičaté čepele lze snadno odstranit poškozená místa.
Prozkoumat nože na loupání Zwilling
PLÁTKOVACÍ NŮŽ
Nůž je vhodný na různé druhy masa, ale také na ryby. Používá se k přesnému krájení plátků a kousků. Čepel je obvykle dlouhá 16 až 26 cm a má zúženou špičku. Plátkovací nože se často používají v kombinaci s vidličkou, aby bylo možné snadno krájet porce masa. Tento speciální typ nože má často na čepeli vroubky, aby se potraviny při krájení nepřichytávaly.
Prozkoumat plátkovací nože Zwilling
NŮŽ NA FILETOVÁNÍ/VYKOSTĚNÍ
Filetovací nůž, který je variantou vykosťovacího nože, je speciální nůž pro přesné krájení a oddělování masa a ryb. Čepel nože je obzvláště tenká, pružná a dlouhá 14 až 31 cm. Pružnost čepele je důležitá zejména při filetování ryb a masa, aby se zajistila jemná práce a dobrá manipulace. Pokud však chcete nůž používat k oddělování kostí, je vhodnější klasický, kratší a pevnější vykosťovací nůž.
Prozkoumat filetovací a vykosťovací nože Zwilling
STEAKOVÝ NŮŽ
Steakový nůž je určen k přesnému a snadnému krájení steaků a jiných kousků masa. Úzká špičatá čepel je dlouhá 7 až 12 cm a může být hladká, nebo vroubkovaná. Steakové nože jsou součástí stolování a při podávání steaků nahrazují jídelní nože. Při výběru je tak vhodné věnovat pozornost designu nože, aby se dobře hodil k servírovacímu nádobí a dalším příborům.
Prozkoumat steakové nože Zwilling
SEKÁČEK
Pro sekání potravin byste měli vždy používat speciální sekáček, známý také jako sekerka. Klasické kuchařské nože mají příliš jemné ostří a mohou se poškodit. Sekáček má obdélníkovou čepel, která je klínovitá, obzvláště robustní a obvykle asi 15 cm dlouhá. Lze jej použít k sekání masa a kostí, ale také na zeleninu nebo bylinky. Aby se s ním dobře pracovalo, měl by být ergonomický a dobře vyvážený.
NŮŽ NA CHLÉB
Nůž na chléb je nezbytný pro přesné krájení stejnoměrných plátků. Čepel má vroubkované ostří podobné pilce, aby bylo možné bez námahy ukrojit pevnou kůrku. Kromě klasického vroubkovaného ostří existují i čepele s obráceně zvlněným ostřím: střídají se malé a velké vroubky pro obzvláště snadné krájení bez trhání. Čepele jsou obvykle 20 až 30 cm dlouhé, a jsou tak vhodné i pro velké bochníky. Kromě chleba se hodí i na velké potraviny s tvrdou slupkou, jako jsou melouny. Dbejte na dobrou ergonomii rukojeti pro dobrou manipulaci a krájení bez námahy.
Prozkoumat nože na chleba Zwilling
NŮŽ NA SÝR
Nůž na sýr je speciálně navržen pro vaše potřeby při krájení různých druhů sýrů. Aby se sýr nelepil na čepel, má většina nožů v čepeli různě velké otvory, takže sýr snadno sklouzává. To je důležité zejména pro měkké sýry. Existují však i nože určené pro tvrdé sýry a ty mají plnou čepel. Mnoho nožů na sýr má na konci čepele dvojitý hrot, kterým se přímo nabírá nakrájený sýr.
Prozkoumat nože na sýry Zwilling