Objevte ty nejlahodnější recepty z chřestu.
Chřest je velmi všestranná zelenina, kterou lze připravit na nespočet způsobů. Vybrali jsme pro vás inspirativní recepty, které vás překvapí svými kombinacemi.
CHŘEST S HOLANDSKOU OMÁČKOU A KREVETAMI
4 porce
Ingredience
2 kg chřestu
250 g krevet
150 g másla
3 žloutky
3 lžíce vody
šťáva z 1/2 citronu
pepř a sůl
petržel nebo pažitka
Postup
1. Chřest pečlivě a důkladně oloupejte. Uvařte ho v silně osolené vodě doměkka. Nechte ho okapat na látkovém ubrousku.
2. Rozpusťte máslo.
3. Žloutky, tři lžíce vody a citronovou šťávu šlehejte na mírném ohni do pěny.
4. Pomalu vmíchejte rozpuštěné máslo.
5. V případě potřeby chřest ještě trochu prohřejte na másle a dochuťte solí a pepřem.
6. Chřest podávejte společně s krevetami a holandskou omáčkou.
7.Ozdobte trochou petrželky nebo pažitky.
PIZZA S CHŘESTEM A ŠUNKOU
2 porce
Ingredience
6 stonků bílého chřestu
těsto na pizzu
2 plátky šunky
75 g mozzarelly
strouhaný parmazán
4 lžíce rajčatové omáčky
rukola
Postup
1. Připravte si vlastní těsto na pizzu nebo použijte hotové.
2. Základní recept těsta na pizzu: Smíchejte 75 g mouky 00, 40 dl vody se 7 g čerstvého droždí, 1 lžíci olivového oleje a špetku soli. Těsto zpracujte a vytvarujte do tvaru koule. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 1 hodinu odpočívat nebo ještě lépe - nechte jej po dobu 24 hodin odpočívat v lednici.
3. Připravte si rajčatovou omáčku dochucenou podle vlastního výběru.
4. Oloupejte bílý chřest a odřízněte dřevnatý konec. Chřest uvařte al dente.
5. Těsto rozválejte a lžící na něj naneste rajčatovou omáčku do vzdálenosti 1 cm od okraje. Omáčky na pizzu nedávejte příliš mnoho.
6. Šunku natrhejte na kousky a položte je na pizzu spolu s chřestem.
7. Na pizzu rozprostřete kousky sýra a navrch nastrouhejte parmazán.
8. Pizzu pečte v předehřáté troubě při nejvyšší možné teplotě.
9. Před podáváním ji dozdobte rukolou.
AVOKÁDOVÝ SALÁT S CHŘESTEM
2 porce
Ingredience
2 zralá avokáda
700 g bílého chřestu
1 granátové jablko
1 jarní cibulka
1 citron
10 lžic olivového oleje
2 lžičky balzamikového octa
1 lžička medu
sůl a pepř
Postup
1. Chřest oloupejte, nakrájejte na kousky a blanšírujte s citronovou šťávou a solí 15 minut v hrnci.
2. Připravte si zálivku smícháním olivového oleje, balzamikového octa, medu, soli, pepře a citronové kůry a důkladně prošlehejte.
3. Avokádo zbavte slupky a nakrájejte na slabší plátky.
4. Avokádo pokapejte citronovou šťávou.
5. Chřest, avokádo a dresink smíchejte v míse a podle chuti dochuťte.
6. Na závěr přidejte nakrájenou jarní cibulku a semínka granátového jablka.
Tip: Přidejte nový nádech vašim oblíbeným receptům s jedinečně navrženými výrobky a kořením od Rivsalt, které se stanou skutečným středobodem vašeho stolu a kuchyně. Přeneste atmosféru vynikající restaurace k vám domů. Nechte se inspirovat ještě dnes a vytvořte skutečný gastronomický zážitek!